Eetbare wilde planten - 200 soorten herkennen en gebruiken

Steffen Fleischhauer, Jurgen Guthman, Roland Spiegelberger
978-90-77463-25-3
    Levertijd: 1 à 2 werkdagen
Bestel
  • Beschrijving

Auteurs: Steffen Guido Fleischhauer, Juergen Guthmann, Roland Spiegelberger
ISBN: 978-90-77463-25-3 | uitklapbare softcover | ingenaaid| full colour | rijk geïllustreerd | 247 pagina's | bevat 4 registers

De 4e druk van 200 Eetbare wilde planten herkennen en gebruiken is verschenen. De inhoud van het boek is - op enkele wijzigingen van de inhoudsstoffen na - niet gewijzigd. Wel is met de toegevoegde registers de kans groot dat het nog veel intensiever gebruikt gaat worden.

  • Welke zaden moest je ook al weer drogen om in de winter een vitaminerijke kiemgroente in de vensterbank te hebben?
  • Welke plant bevatte ook al weer als enige het in planten zelden voorkomende gamma-limoneenzuur?
  • Welke planten kan je inmaken als kappertjes?
  • Welke planten kan je gebruiken voor mond- of wondverzorging?
  • Etc., etc.

Wat is er veranderd

Het boek is uitgebreid met een drietal (extra) registers: er was natuurlijk al een register voor de planten. Toegevoegd zijn: een register voor de inhoudsstoffen (voedingsstoffen), een index voor de geneeskrachtige werking en een index voor culinair gebruik. Hiermee wordt het leren kennen en gebruiken van eetbare wilde planten nog aanlokkelijker.

Bovendien was de achterkant van het uitklapbare omslag in de eerdere drukken onbenut: nu vind je daar (voor en achter) een handig overzicht van de planten ingedeeld naar bloemkleur en bloemvorm. 

Verder is het aantal foto's uitgebreid, en is er (op basis van recenter onderzoek) hier en daar iets aan de inhoudsstoffen toegevoegd. 

Beschrijving van wat al aanwezig was in het boek:

Voor het verantwoord leren kennen en gebruiken van eetbare wilde planten.

Compleet, doorwrocht en toch nog compact, met 

  • Volop duidelijke foto's en tekeningen (met beschrijving van de plantkenmerken) om de planten te herkennen,
  • Globale beschrijving waar ze in Nederland en België te vinden zijn,
  • Een beschrijving van de inhoudsstoffen,
  • Beschrijving welk deel van de plant je op welk moment kunt eten en hoe (bijv blad van mei tot juni rauw, vanaf juli gestoomd of gestoofd, wortel december, zaad als knabbeltje of kiemgroente) en tips voor welke gerechten ze zich lenen,
  • Indicatie van de smaak,
  • Korte beschrijving van de geneeskrachtige werking,
  • Beschrijving van giftige planten waarmee verwisselingsgevaar bestaat,
  • Overzichtelijke kalender, waarin je kunt aflezen welk deel van de plant op welk moment te oogsten is.

Volgepakt met informatie, zodanig dat je vol vertrouwen je ontdekkingstocht naar eetbare natuur kunt beginnen of voortzetten, en toch nog handzaam genoeg om onderweg mee te nemen, als je dat zou willen.
Ingenaaid, 248 pags., index, kleurenfoto's en plantentekeningen.  Kijk
hier alvast in het boek.

Kijk hier voor een uitgebreide recensie, met dank aan Norbert Mergen.