Natuur

Op deze pagina vind je boeken die je relatie met de natuur kunnen versterken. Een aantal boeken zijn niet door onszelf uitgebracht: we bieden ze aan, met name als service aan de Anastasia-lezers die op zoek zijn naar manieren om de hectare grond zoals voorgesteld door Anastasia in te richten. Het Voedselbossenboek van Martin Crawford is bij uitstek geschikt om je voor te bereiden op de inrichting van een hectare grond.

!

Praktisch Handboek Voedselbossen

Martin Crawford
ISBN 978 90 77463 35 2
1 à 2 werkdagen

Voedselbostuinieren is een fantastische manier om eetbare gewassen te telen waarbij de natuur het meeste werk kan doen. In het ontwerp wordt jong natuurlijk bos nagebootst, met een grote diversiteit aan gewassen die jarenlang productief blijven in groeilagen van verschillende hoogte.

De term 'voedselbos' roept algauw het beeld op van een natuurlijk, dichtbegroeid bos, dit is echter niet het geval: in het voedselbos worden weliswaar de groei-omstandigheden van jong natuurlijk bos nagebootst, maar de kruinlaag (ongeacht hoe hoog deze is) wordt zodanig ontworpen dat deze op de meeste plaatsen voldoende licht doorlaat voor wat eronder groeit.

Er groeit een grote diversiteit aan gewassen in groeilagen van verschillende hoogtes. De gewassen worden gekozen op grond van de functies waarin ze voorzien, o.m. de functie van voedselvoorziening voor mens, dier en bodem, als windkering, maar ook als bron van hakhout, vlechtmateriaal, verfstoffen, etc. Anders dan bij de gangbare eenjarige voedselteelt groeien er voor het merendeel doorlevende gewassen.

In een goed ontworpen voedselbos kunnen de natuurlijke processen zich optimaal ontvouwen. De noodzaak tot bodemomkering, wieden of plaagbeheersing is dan ook minimaal. Er wordt een gezond en veerkrachtig systeem gevormd, waarin het bodemleven zich herstelt en de bodemvruchtbaarheid in stand wordt gehouden. Het is voedend en weldadig als een natuurlijke leefruimte voor mensen, vogels, insecten en andere dieren en bovendien een genot voor alle zintuigen.

In Praktisch Handboek Voedselbossen staat alles wat je moet weten, ongeacht of je een kleinere bostuin wilt aanleggen in je achtertuin of een voedselbos tot ontwikkeling wilt brengen op een groot stuk grond. Volgens Martin Crawford heb je voor een 'echt' voedselbos, met in de hoogste groeilaag ook bomen van meer dan 10m hoog, minimaal ca. 1000m2 nodig. Met minder grond kun je deze groeilaag weglaten en bestaat de kruinlaag uit lagere bomen, je zult dan meer energie moeten besteden aan plaagbeheersing en onderhoud.

Met ruim twintig jaar ervaring in zijn voedselbos van 0,8 hectare geeft Martin Crawford inzicht in de aspecten die van belang zijn om dit complexe zichzelf in stand houdende systeem te doorgronden. 

Om enkele daarvan te noemen: het werken met gewassen van diverse hoogtes, het werken met voornamelijk doorlevende gewassen (in tegenstelling tot de gangbare eenjarige voedselteelt), het ervoor zorgen dat er zo weinig mogelijk tot geen externe bemestingsbronnen nodig zijn, het ervoor zorgen dat er gedurende het gehele groeiseizoen voldoende voedselbronnen zijn voor vogels, insecten en kleine dieren die als plaagbestrijders kunnen fungeren, het ervoor zorgen dat het ontwerp zodanig is dat alles elkaar zoveel mogelijk versterkt, en er zo weinig mogelijk onderhoud nodig is.

Als je de samenhang tussen alle in het boek behandelde aspecten eenmaal doorgrondt, heb je voldoende aanknopingspunten om het betreffende terrein te observeren en kun je vervolgens je eigen unieke invulling geven aan je ontwerp.

Het boek bevat onder meer adviezen over planning, ontwerp, aanplant en onderhoud, een grote hoeveelheid lijsten, en plantbeschrijvingen van ruim 450 bomen, struiken, vaste planten, bodembedekkers, wortelgewassen, klimmers en eenjarigen – vrijwel allemaal eetbaar en een (hoogwaardige) verrijking van het menu met tal van onbekende smaken.

Nadere specificaties
ISBN 978 90 77463 35 2
Hardcover full colour gebonden uitgave, index. 
384 pagina's

Verkoopprijs m.i.v. 1-1-2019 49,95.

Eetbare wilde planten - 200 soorten herkennen en gebruiken - van auteurs Steffen Guido Fleischhauer, Jurgen Guthman, Roland Spiegelberger.

Steffen Fleischhauer, Jurgen Guthman, Roland Spiegelberger
978-90-77463-25-3
1 à 2 werkdagen
200 eetbare wilde planten herkennen en gebruiken
Alles wat je nodig hebt voor een verantwoorde ontdekkingsreis met eetbare wilde planten.

Compleet, doorwrocht en toch nog compact, met 

  • Volop duidelijke foto's en tekeningen (met beschrijving van de plantkenmerken) om de planten te herkennen,
  • Globale beschrijving waar ze in Nederland en België te vinden zijn,
  • Een beschrijving van de inhoudsstoffen,
  • Beschrijving welk deel van de plant je op welk moment kunt eten en hoe (bijv blad van mei tot juni rauw, vanaf juli gestoomd of gestoofd, wortel december, zaad als knabbeltje of kiemgroente) en tips voor welke gerechten ze zich lenen,
  • Indicatie van de smaak,
  • Korte beschrijving van de geneeskrachtige werking,
  • Beschrijving van giftige planten waarmee verwisselingsgevaar bestaat,
  • Overzichtelijke kalender, waarin je kunt aflezen welk deel van welke plant op welk moment te oogsten is.

Volgepakt met informatie, zodanig dat je vol vertrouwen je ontdekkingstocht naar eetbare natuur kunt beginnen of voortzetten, en toch nog handzaam genoeg om onderweg mee te nemen, als je dat zou willen.
Ingenaaid, 248 pags., index, kleurenfoto's en plantentekeningen.  Kijk hier alvast in het boek.

Kijk hier voor een uitgebreide recensie, met dank aan Norbert Mergen.

Eetbare wilde planten - essentieel voor de ontgifting

Marion de Kort
978-90-77463-26-0
1 à 2 werkdagen

Eetbare wilde planten - essentieel voor de ontgifting

Over de ontbrekende beschermende voedingsstoffen: supervoeding van eigen bodem

In Eetbare wilde planten - essentieel voor de ontgifting wordt de baanbrekende ontdekking van de ontbrekende beschermende voedingsstoffen, die in eetbare wilde planten nog rijkelijk aanwezig zijn, door Marion de Kort helder uiteengezet. Supervoeding van eigen bodem !
N.B. In dit boek géén illustraties van eetbare wilde planten, zie daarvoor het 200-Eetbare wilde planten boek.

Inhoudsopgave

Herstellende Landbouw

Marc Shepard
ISBN 978-90-62245-33-8
1 à 2 werkdagen
Herstellende Landbouw - Marc Shepard
Herstellende Landbouw - Marc Shepard
Anastasia's droom voor een gelukkiger wereld omvat onder andere de co-creatie van een ruimte van Liefde, samen met jouw hectare grond (of de hectare van jouw gezinseenheid) en alles wat daarop leeft en groeit. Dat dit geen bizar idee is, maar juist in hoge mate zou bijdragen aan de oplossing van de bodem-, voedsel- en milieuproblematiek (nog even afgezien van levensgeluk, daarover lees je in de Anastasia-boeken) wordt helder uiteengezet in Mark Shepards boek.

Wie verlangt naar, maar tegelijk opziet tegen de inrichting van 1 hectare grond (hoe pak ik dat aan, mijn moestuin geeft immers al meer werk dan ik aankan) leest in dit boek hoe je met de aanplant van meerjarige vruchtbomen en gewassen aan de eeuwige zwoegen- en zorgencyclus kunt ontsnappen, terwijl je tegelijkertijd de Aarde en de bodem voedt en helpt herstellen. Praktisch en inspirerend en een een boek dat gelezen moet worden door iedereen die speelt met de gedachte aan een hectare! Uitgegeven door Club Groen, nu vanwege het belang voor Anastasia-lezers ook bij Schildpad Boeken te bestellen.

Holzer's Permacultuur

Sepp Holzer
978-90-6224-517-8
1 à 2 werkdagen
Holzer's Permacultuur

Een praktijkgids voor moestuinen, boomgaarden en het boerenbedrijf.
Met een voorwoord van Fransjan de Waard.

Toen Sepp Holzer begon te boeren kwam hij net van de landbouwschool. Al gauw moest hij concluderen dat hij alles wat hij had geleerd, weer moest vergeten. Hij begon zijn bedrijf in harmonie met de natuur te beheren. In zijn ervaring leidt alleen die benadering tot een gezonde planten- en dierenwereld. Waar zijn buren het hoofd niet boven water hielden, creëerde Holzer een waar paradijs. Nu wil iedereen weten 'hoe hij het doet'. De meest voorkomende vragen beantwoordt hij in dit boek.
Veel van zijn tips zijn direct toepasbaar, ook in ons vlakke land, ook in een kleine tuin. Hij behandelt ondermeer:
1. Landschapsarchitectuur (ecologisch evenwicht, ontwerpideeën, verhoogde bedden, watertuinen).
2. Landbouwmethoden (principes, bodemvruchtbaarheid, probleemplanten, oude plantenrassen, polyculturen, varkens als medewerkers).
3. Fruitlandschappen (aanleg en onderhoud, vraat, (oude) fruitsoorten, enten).
4. Paddenstoelen kweken op hout en stro in de tuin of op het balkon.
5. Tuinen (moestuinen, apotheek, bemesting, slakken, wormen, stadstuinen, plantenlijst).
Sepp Holzer brengt hier de waardevolle kennis samen van een leven lang observeren en experimenteren. Wie het leest zal popelen om zelf aan de slag te gaan.

Permacultuur werkt niet tegen de natuur in, maar met haar samen.